Σταγονες της Στυγος

Being Zach Depovits

Γαρύφαλλο στ’ αυτί

Γαρύφαλλο στ’ αυτί

Συντάκτης: ΑΗΔ (ευρέως γνωστός ως Αάαπης)

Πρωτακούστηκε στην ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955)”, τραγουδισμένο από τη Σούλη Σαμπάχ, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Μίμη Φωτόπουλο και χορωδία.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά με την Έλσα Λάμπο (Ελένη Λαμπίρη) και τον Τόλη Χάρμα. Πολύ ενδιαφέρουσα και άγνωστη εκτέλεση:

Έγινε πασίγνωστο στη συνέχεια στην εκτέλεση με τους Μπιθικώτση και Ελένη Κώτσογλου:

Πιστεύεται γενικώς ότι το τραγούδι αυτό, όπως και το «Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», έχει γραφτεί από τον Μάνο Χατζιδάκι.

Πλην όμως φαίνεται ότι αμφότερα γράφτηκαν από τον Τόλη Χάρμα (Απόστολο Χαρμαντά), ο οποίος με τη μεσολάβηση του Φίνου τα πούλησε στον Χατζιδάκι προκειμένου να μπορέσει να παίξει στην ταινία. Μάλιστα το «Είμαι άντρας» κυκλοφόρησε στην ίδια εκτέλεση, με τραγουδιστή τον Πάνο Γαβαλά, με δύο διαφορετικές ετικέτες στο δίσκο. Η παλιότερη έγραφε ως συνθέτη τον Τόλη Χάρμα και η αμέσως επόμενη τον Χατζιδάκι. Ο Χάρμας ποτέ δεν έκανε λόγο για την πατρότητά του στα δύο αυτά τραγούδια. Λίγο πριν πεθάνει το παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη, όταν του παρουσίασαν την ετικέτα με το όνομά του.

Οι Μουσικές Σταγόνες είναι ένα ένθετο των Σταγόνων και περιλαμβάνει μουσικές προτάσεις καλών μου φίλων μαζί με συνοπτικές πληροφορίες.  Ελπίζω να σας αρέσει.

 

Comments are closed.