Σταγονες της Στυγος

Being Zach Depovits

Μίμης ο Τσιγγάνος

Συντάκτης: ΑΗΔ (ευρέως γνωστός ως Αάαπης)

Το σημερινό μας τραγούδι είναι ο «Μίμης ο Τσιγγάνος».

Τη δεκαετία του 1960 ο Θεοδωράκης κάνει ένα διάλειμμα στη συνεργασία του με τον Μπιθικώτση και ηχογραφεί δύο τραγούδια σε μουσική δική του και ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού: «Μίμης ο Τσιγγάνος» και «Αυτούς που βλέπεις».

Τα τραγούδια τα εκτελεί ένας τσιγγάνος τραγουδιστής, ο Κώστας Χατζής, ο οποίος έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στη μουσική ζωή της Αθήνας.

Το παραπάνω άσμα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το λαϊκό ύφος των θεοδωρακικών τραγουδιών της δεκαετίας του ‘60 και έχει τη φόρμα μιας νεοκυματικής μπαλλάντας με κιθάρα, απαλό ακκορντεόν και κρουστά. Το μπουζούκι ακούγεται λίγο στο βάθος, προς το τέλος του τραγουδιού.

Ο Κώστας Χατζής έχει γεννηθεί το 1936 στη Λειβαδιά από τσιγγάνικη οικογένεια μουσικών. Ο παππούς του από τη μάνα του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς κλαριτζήδες της εποχής του, ο Κώστας Καραγιάννης. Σώζονται μερικές θαυμάσιες ηχογραφήσεις του. Ο δε πατέρας του, Δημήτρης Χατζής, έπαιζε σαντούρι.

Ο Κώστας Χατζής εκτός από τα παραπάνω δύο τραγούδια, τραγούδησε σε μουσική Θεοδωράκη και τους «Λιποτάκτες», σε δεύτερη εκτέλεση.

Ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός (1919-1998) γεννήθηκε στην Τριφυλία της Μεσσηνίας. Ποιήματά του μελοποίησε ιδίως ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Τα προαναφερθέντα δύο τα έγραψε ειδικά για τον Κώστα Χατζή

Οι Μουσικές Σταγόνες είναι ένα ένθετο των Σταγόνων και περιλαμβάνει μουσικές προτάσεις καλών μου φίλων μαζί με συνοπτικές πληροφορίες.  Ελπίζω να σας αρέσει.

One Comment