Σταγονες της Στυγος

Being Zach Depovits

Η σατράπισσα (Αραμπάς περνά)

Με το σημερινό άρθρο εγκαινιάζουμε ένα νέο ένθετο (ή μία νέα στήλη αν προτιμάτε) που συλλέγει Μουσικές Σταγόνες από προτάσεις καλών μου φίλων.  Ελπίζω να σας αρέσει.

Η σατράπισσα (Αραμπάς περνά) 

Από τον: ΑΗΔ (ευρέως γνωστό ως Αάαπη)

Στη σημερινή μας πρόταση έχουμε ένα πασίγνωστο τραγούδι: Η σατράπισσα (Αραμπάς περνά) του Βασίλη Τσιτσάνη σε στίχους Κώστα Μάνεση. Θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή των ακροατών στα ακόλουθα:

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε δύο εκτελέσεις το 1948. Η μία έγινε στην Columbia/His Masters’ Voice με ερμηνευτή τον Στέλιο Κερομύτη και τους Σωτηρία Μπέλλου και Στελλάκη Περπινιάδη σε «διάλογο» μαζί του

Η άλλη εκτέλεση στην Odeon /Parlophone έχει ερμηνευτή τον Μάρκο Βαμβακάρη, στον οποίο απαντούν η Σούλα Καλφοπούλου και ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Και στις δύο ηχογραφήσεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας μπάσος τραγουδιστής (Κερομύτης – Βαμβακάρης) με χαρακτηριστική ρεμπέτικη φωνή. Αξίζει όμως να προσεχθεί η διαφορά στην ενορχήστρωση: Στην εκτέλεση με τον Κερομύτη έχουμε μπουζούκια με ακκορντεόν, ενώ αντίθετα σε αυτή του Βαμβακάρη αντί για ακορντεόν έχουμε πιάνο: Προσέξτε πώς απαντά το πιάνο στο μπουζούκι, ιδίως στο τελευταίο ορχηστικό τμήμα του τραγουδιού.

Θα ήθελα, τέλος, να προσθέσω ότι μεταπολεμικώς είχε περάσει η χρυσή εποχή του Βαμβακάρη ως συνθέτη. Πλην όμως ο Τσιτσάνης επέμενε να τον χρησιμοποιεί ευρύτατα ως τραγουδιστή, παρά το γεγονός ότι οι φωνητικές του δυνατότητες δεν ήταν π.χ. σαν του Στράτου Παγιουμτζή, διότι θεωρούσε ότι ο Μάρκος έχει χαρακτηριστική φωνή που ταίριαζε απόλυτα στο ύφος των τραγουδιών του.

 

 

One Comment