Σταγονες της Στυγος

Being Zach Depovits

Παράκλησις

Συντάκτης: ΑΗΔ (ευρέως γνωστός ως Αάαπης)

Σήμερα έχουμε ένα παντελώς άγνωστο αριστούργημα του λαϊκού τραγουδιού:

«Παράκλησις»

σε μουσική Μανώλη Χιώτη, στίχους Γιώργου Βρούβα με ερμηνευτές τους Στέλιο Καζαντζίδη, Μαρινέλλα και Μανώλη Χιώτη.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 15-9-1961 στη Columbia. Παίζουν μπουζούκι οι Μανώλης Χιώτης και Χάρης Λεμονόπουλος. Στην ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκαν και κλασικοί μουσικοί: Βιολί έπαιζε ο Βύρων Κολάσης, βιολοντσέλο ο Σωτήρης Ταχιάτης και κοντραμπάσο ο Ανδρέας Ροδουσάκης.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι οι ακόλουθοι.

Κάνε τη νύχτα μου αυγή
τον ήλιο να χορτάσω
και τα χειλάκια σου πηγή 
να πιω να ξεδιψάσω.

Κάνε τον πόνο μου γιορτή
πριν σβήσω απ'το κλάμα
κάνε το δρόμο μου πλατύ
για να μας φέρει αντάμα.

Κάνε τα χέρια σου φωλιά
να μπω να ξαποστάσω
και μη θυμάσαι τα παλιά
κι εγώ θα τα ξεχάσω.

Κάνε τη νύχτα μου αυγή
θα στο χρωστώ για χάρη
και την αγάπη σου πουλί
και στείλτο για να με πάρει

Η ιστορία του τραγουδιού έχει ως εξής: Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι του στιχουργού Γιώργου Βρούβα. Έγραψε αυτούς τους στίχους, μια προσευχή – παράκληση του άνδρα προς τη γυναίκα, και τους πήγε στον Χιώτη, ο οποίος ενθουσιάστηκε και έφτιαξε ένα έντεχνο τραγούδι διαφορετικό απ’ ό,τι είχε γράψει μέχρι τότε. Το τραγούδι ξεκινάει με μερικές πενιές μπουζουκιού και ακολουθεί το βιολοντσέλο για ν’ αρχίσει η παράκληση με ένα συγκλονιστικό Καζαντζίδη. Στο μεσαίο ορχηστρικό κομμάτι η ορχήστρα απογειώνεται: Ξεκινάει με το βιολοντσέλο, προστίθεται το βιολί και μετά μπαίνουν τα μπουζούκια σε μια ηχητική πανδαισία. Αμέσως μετά η Μαρινέλλα σε ντουέτο με τον Χιώτη απαντούν στον Καζαντζίδη, για να κλείσει και πάλι ο Καζαντζίδης σόλο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έντεχνο τραγούδι, το καλύτερο από τα περίπου 35 τραγούδια του Χιώτη που ερμήνευσε ο Καζαντζίδης, το οποίο όμως χάθηκε ή ενδεχομένως και θάφτηκε από την Columbia. Η αιτία πιθανώς να οφείλεται στους προσανατολισμούς της Columbia εκείνη την εποχή. Το αφεντικό, ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, είχε διαθέσει στον Θεοδωράκη ό,τι καλύτερο είχε η εταιρεία εκείνη την εποχή από μουσικούς και τραγουδιστές. Έτσι στις 21-3-1961 ο Καζαντζίδης ηχογραφεί τα έξι τραγούδια του Μίκη που ερμήνευσε προδικτατορικά (Είναι μεγάλος ο καημός, Βράχο-βράχο κλπ.). Στις 10-8-1961 ο ίδιος ηχογραφεί τα μόνα (4) τραγούδια που Χατζιδάκι που ερμήνευσε στη ζωή του (Το πέλαγο είναι βαθύ, ο Κυρ Αντώνης, Κουρασμένο παλικάρι και Αθήνα). Επρόκειτο για την πιο έντεχνη χρονιά του Καζαντζίδη. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνειδητής προώθησης των Χατζιδάκι – Θεοδωράκη, το τραγούδι αυτό του Χιώτη δεν προωθήθηκε και αδικήθηκε.

Τέλος να σημειώσω ότι ο Χιώτης είναι αυτός που διαμόρφωσε τη φωνή του Καζαντζίδη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Στο ξεκίνημά του ο Καζαντζίδης τραγουδούσε με βαρύ ύφος, όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης. Ο Χιώτης του άλλαξε στυλ στη φωνή και τον έπεισε α τραγουδάει όπως ξέρουμε.

Οι Μουσικές Σταγόνες είναι ένα ένθετο των Σταγόνων και περιλαμβάνει μουσικές προτάσεις καλών μου φίλων μαζί με συνοπτικές πληροφορίες.  Ελπίζω να σας αρέσει.

Comments are closed.