Σταγονες της Στυγος

Being Zach Depovits

Κορόιδο Μουσολίνι

Αναδημοσίευση από 28/10/13 - Συντάκτης: ΑΗΔ (ευρέως γνωστός ως Αάαπης)

Η σημερινή μας πρόταση είναι επετειακή. Πρόκειται φυσικά για το τραγούδι «Στη Ρώμη», πού έμεινε γνωστό ως «Κορόιδο Μουσολίνι».

Το τραγούδι είναι του ιταλού συνθέτη Eldo di Lazzaro. Τους ελληνικούς στίχους έγραψε ο μετέπειτα γνωστός κονφερανσιέ Γιώργος Οικονομίδης. Ο ίδιος δήλωνε ότι έγραψε τους στίχους σε ένα πακέτο από τσιγάρα την ώρα της σκοπιάς. Το τραγούδησε ο νεότατος τότε Νίκος Γούναρης (1915-1965) με συνοδεία χορωδίας. Παρ’ όλο που η Σοφία Βέμπο θεωρείται η τραγουδίστρια της Νίκης, εν τούτοις δεν ηχογράφησε ποτέ αυτό το τραγούδι.

Το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1938 με τίτλο Reginella Campagnola (η χωριατοπούλα Ρετζινέλλα), είχε ήδη γίνει μεγάλη επιτυχία διεθνώς. Στην ιταλική βερσιόν περιέγραφε τη ζωή της Ρετζινέλλα, μιας χωριατοπούλας από τα βουνά του Αμπρούτζι.

Το τραγούδι είχε ήδη μάλιστα ηχογραφηθεί στην Ελλάδα το 1940 με ελληνικούς στίχους του Πωλ Μενεστρέλ από τον Φώτη Πολυμέρη με τίτλο «Μικρή χωριατοπούλα»

Είχαν μάλιστα υπάρξει και δύο ρεμπέτικες διασκευές από τον Σπύρο Περιστέρη, στις οποίες αυτός κράτησε μόνο την εισαγωγή από το ιταλικό τραγούδι.

Η πρώτη από αυτές με τίτλο «Μανάβισσα και Γαϊδουράκι» είχε εκτελεστές τους Μάρκο Βαμβακάρη και Στράτο Παγιουμτζή. Αφορά μια μανάβισσα που διαλαλεί το εμπόρευμά της. Προσέξτε τις ιαχές του Στράτου προς το γαϊδουράκι:

Η δεύτερη εκτέλεση με τίτλο «Το μαναβάκι στις γειτονιές» έχει εκτελεστή μόνο τον Στράτο Παγιουμτζή. Εδώ πρόκειται για ένα τσαχπίνικο μαναβάκι που την πέφτει στις κοπελιές. Φυσικά δεν λείπουν και πάλι οι ιαχές του Στράτου.

Καλή σας μέρα, Ζήτω το Έθνος.

–

Οι Μουσικές Σταγόνες είναι ένα ένθετο των Σταγόνων και περιλαμβάνει μουσικές προτάσεις καλών μου φίλων μαζί με συνοπτικές πληροφορίες.  Ελπίζω να σας αρέσει.

Comments are closed.